زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

مع المهدی المنتظر فی دراسة مقارنة بین الفکر الشیعی و السنی (کتاب)





مع المهدی المنتظر فی دراسة مقارنة بین الفکر الشیعی و السنی به زبان عربی اثر مهدی احمد فتلاوی می‌باشد.


۱ - معرفی اجمالی



مع المهدی المنتظر فی دراسة مقارنة بین الفکر الشیعی و السنی به زبان عربی اثر مهدی احمد فتلاوی می‌باشد.
اثر، تلاشی در حوزه نگاه تطبیقی حدیث‌های اسلامی به مباحث مهدویت است که به طور مختصر برخی بخش‌های مشترک و موارد اختلافی شیعه و اهل سنت درباره مهدویت را مورد بررسی قرار می‌دهد.
در مقدمه اثر، تاریخ نگارش آن جمادی الثانی ۱۴۱۶ ق رقم خورده است.
نگارنده در مقدمه از دو هدف نگارش اثر خود می‌گوید. یکی این که این اثر در نزدیک نمودن نظرات مسلمین با این که در مذهب با هم، هم عقیده نیستند، در زمینه بحث مهدویت، توفیقی حاصل نماید و دیگر این که این بحث مختصر توانسته باشد، دراز بین بودن شبهاتی که از طرف ستمگران و متعصبین در خصوص معارف، عقاید مذهبی، تاریخی و فکری مدرسه اهل بیت وارد شده است، موثر بوده باشند.

۲ - ساختار کتاب



اسلام، اندیشه مهدویت را یک باور خیالی و دور از واقعیت مطرح ننموده است و مردم را به رهبری ناشناخته و مبهم که در آخرالزمان ظهور خواهد کرد و آنان را از ظلم و ستم رهایی خواهد بخشید، بشارت نداده است، بلکه در اسلام مساله مهدویت به عنوان یک مساله اعتقادی اسلامی مطرح بوده است، نه یک موضوع مذهبی. اعتقاد به ظهور مصلح و منجی در آخرالزمان اعتقادی است، اسلامی و این مساله، اصلی است روشن و عقیده به مهدی علیه‌السّلام اختصاص به شیعه ندارد و پیروان دیگر مذاهب اسلامی نیز، در این اعتقاد و انتظار، با شیعه هم آوا هستند. اسلام، در اهتمام به این مساله که مهدی موعود از ذریه نبی اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است، در آخرالزمان ظاهر می‌گردد و زمین را که پر از ظلم و ستم شده، از عدالت و مساوات پر می‌سازد، گوی سبقت را از دیگر مذاهب و مکاتب بوده است. مولف با ساماندهی مناسب و منظم اثر خود در یک مقدمه در پهنای اقیانوس عظیم احادیث و آثار درباره مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، به بیان حدیث‌ها و موارد مشترک میان شیعه و اهل سنت و سپس به بررسی دیدگاه‌های گوناگون این دو فرقه و موارد اختلافی آن‌ها پرداخته است.
روشی که محقق این اثر در پیش گرفته بهره گیری از منابع حدیثی و استخراج حدیث‌های شیعه و اهل سنت و تطبیق حدیث‌ها با تکیه بر منابع موجود مهم‌ترین روش در این نوشتار است.

۳ - گزارش محتوا



نگارنده در مقدمه، بحث‌هایی درباره جایگاه مهدویت در میان مسلمانان و نیز چگونگی نگاه دانشمندان اسلامی، به این موضوع را مورد بررسی قرار داده و اعتقاد به مساله مهدویت را به عنوان یک باور اسلامی و نه شیعی معرفی نموده که آثار و نوشته‌های حدیثی و تاریخی را گواه بر این واقعیت می‌داند.
در بخش بعدی، به بیان احادیث و موارد مشترک میان شیعه و اهل سنت درباره امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف پرداخته است و از جنبه‌های گوناگون، این موارد ارزیابی شده‌اند، مانند اتفاق شیعه و اهل سنت در اعتقاد به قضیه مهدویت و حجیت تواتر احادیث مهدویت در گفته‌ها و نوشته‌های دانشمندان اهل سنت و شیعه، اتفاق آنان بر این که مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از اهل بیت پیامبر علیه‌السّلام می‌باشد، اتفاق شیعه و اهل سنت بر برپایی حکومت جهانی مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، حکومت جهانی در قرآن کریم و احادیث نبوی، اتفاق آنان بر بعضی از علامات ظهور مهدی علیه‌السّلام و نمازگزاری حضرت عیسی علیه‌السّلام به امامت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در ادامه این بخش به بررسی دیدگاه‌های گوناگون این دو فرقه درباره امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اختصاص یافته که مهم‌ترین این اختلافات مورد خلاصه شده است: اولین این اختلافات در ولادت آن حضرت، دومین مورد درباره نام پدر امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، سومین موضوع، نسب پدر آن حضرت است که آیا از نسل امام حسن علیه‌السّلام است یا امام حسین علیه‌السّلام؟ چهارمین مورد اختلاف در عصمت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و اختلاف دیگر در اعتقاد اهل سنت به غیبت دجال می‌باشد.

۴ - گزارش وضعیت



پاورقی‌ها به ذکر آدرس احادیث و مطالبی که در متن آمده، پرداخته است.
در پایان فهرست آیات قرآن، احادیث و اخبار، راویان احادیث، منابع و مصادر کتاب هر کدام به طور جداگانه به طور کامل درج شده است و در پایان فهرست مطالب اثر آمده است.

۵ - منبع مقاله



پایگاه اطلاع رسانی سراسری اسلامی (پارسا)، ۱۳۸۸، امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم، قم، موسسه اطلاع رسانی مرجع.

۶ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.